Tehnologija

Ski Tunning i keramička obrada kantni

Šta je zapravo tjuning kantni na skijama?
Kantne su čelični ulošci – mikro šine koje razdvajaju bazu skije od bočnog zida. U karving zaokretu skija kliza po snijegu na naoštrenoj kantni. Oštrenje baznog dijela kantne zove se tjuning. Oštrenje bočnog dijela kantne je proces koji može da obavi svaka klasična mašina za obradu skija koje vidimo u raznim servisima, ili pak stručan i obučen serviser koji oštrenje bočnog dijela kantni radi ručno. Naravno, ovo objašnjenje je uprošćena verzija složenih operacija koje se rade na bazi i bočnom zidu skije.
Tjuning kantni:
Ugao baznog dijela kantne u odnosu na bazu skije je najvažniji dio tjuninga! On definiše brzinu angažovanja kantne kao i radijus skije na snijegu. Samo skija sa propisno urađenim tjuningom se ponaša po normama koje je deklarisao konstruktor. Bez prvobitno naošternog bočnog dijela kantne, tjuning apsolutno nema smisla. Oštrenje bočnog dijela kantne je zaduženo za snagu kojom skija „drži“ na snijegu. Profesinalno oštrenje baznog i bočnog dijela skije je moguće u potpunosti ispravno odraditi isključivo na specializvanoj mašini za keramičku obradu i tjuning baznog dijela kantni, koju opslužuje dobro obučen i sertifikovan serviser. Samo profesionalno urađeno oštrenje baznog i bočnog dijela daje idealne performanse i izvlači se maksimum iz skija.

A šta keramička obrada bočnog dijela kantni ?
Oštrenje bočnih kantova na ski mašini ili vršeno pak od strane stručnog ski servisera koji oštrenje obavlja ručno je osnovni preduslov za propisno «držanje» skija u zavoju, ali…
Tako naoštrene skije na bočnim kantanama imaju mikro nepravilnosti koje nisu vidljive golim okom, a koje nastaju usled tretiranja kantne brusnom trakom za oštrenje kantni. Kantna koja je samo bočno oštrena odlično «drži» u zavoju, ali se ponaša i kao neka vrsta mikro testere, tj. poriva se u snijeg, a pogotovo u led na stazi i pritom pravi zapinjanja i trzaje tokom skijanja. Kada se prethodno naoštrena bočna kantna
tretira i na mašini za keramičku obradu kantni pod istim uglom kao na bočnom oštrenju, mašina polira kantnu uz mikronski otklon materijala. Ovako ispolirane kantne se ponašaju kao najoštriji, najtanji i najglađi nož, koji jednako i kroz snijeg i kroz led prolazi i siječe kao kroz puter, te tako tokom vožnje uopšte nema zapinjanja i trzaja, a vožnja je višestruko lakša, linearnija, agilnija i brža.

I ne samo to…
Na kantnama koji su samo bočno naoštrene, potrebna je konkretna sila da bi skije «držale» u zavoju. Tokom upora na kantnama, a pogotovo tokom otklizavanja preko ledenih sekcija, kantne se intentivno tupe, a ukoliko se tokom otklizavanja naiđe na čvrst predmet, kamen ili sekciju bez snijega, veoma je visok rizik od velikog oštećenja baze, a još više od oštećenja kantne. Često se dešava da su takva oštećenja veoma teška i velika i da se skije ni ne mogu popraviti tj. vratiti u prvobitno stanje. Skijanje na ispoliranim bočnim kantovima zahtijeva mnogo manju silu upora na kantnama, tako da je mogućnost da se baza i kantne oštete prelaskom preko zemljanih sekcija i udarima o kamenje skoro minimalna, a samim tim su i oštećenja mnogo rjeđa i manja i skoro nikada sa fatalnim ishodom po skije.

Najčešće zablude:

– Što se skija češće obrađuje vijek joj je kraći – Netačno! Kada se skija lagano doradi poslije svakih nekoliko dana skijanja, količina materijala koji keramički kamenovi skidaju sa kantne je minimalna, a kada se skija zapusti i donese na obradu jednom u sezoni, sa kantne se skida velika količina materijala. Usled korišćenja skija dolazi do stvaranja „pucne“, a to je prebacivanje materijala sa baze kantne na bok kantne, tako se oštrica zaobljuje i skijaš ima sve manju i manju kontrolu nad skijama.

-Vožnja na kantnama istupljuju oštricu – Netačno! Otklizavanje, pogotovo na ledu, veoma istupljuje kantnu odnosno dovodi do prebacivanja materijala.

– Oštrinu skije je moguće ustanoviti rukom – Netačno! Mi pod prstima možemo osjetiti, ali ne možemo detektovati da li ona ima neujednačen ili pogešan ugao, odnosno da li je kantna pomjerena.

– Na novim skijama ne treba raditi tjuning – Netačno! Skije se uglavnom proizvode u ljetnjim mjesecima da bi bile spremne za transport neposredno prije početka ski sezone. Nakon toga se transportuju i time su izložene temperaturnim i klimatskim promjenama, zatim fizičkim udarima… jednom riječju vrlo često dugo stoje prije nego što dođu na snijeg i u tim uslovima dolazi do mikropomjeranja materijala i remećenja fabrički definisanih uglova.

Šta nam nude keramička obrada bočnih i tjuning baznog dijela kantni zajedno?
Bez dobro naoštrenih kantni nema ni uživanja niti bezbjednosti tokom skijanja. Zahvaljujući keramičkim diskovima sa strane i specijalnim kamenom oplemenjenim dijamantima koje vrše tjuning kantni sa bazne strane, postiže se magična obrada kantni. Ovako naoštrene kantne garantuju nevjerovatnu lakoću pri zaokretu, kao i sam odnos uglova između bočne i bazne ivice, koji je personalizovan spram ski discipline, stila vožnje, tehničkog znanja i ambicije vozača, te su savršeno precizne i konstantne cijelom dužinom skija.

Poruka korisnicima:
Potrebno je raditi tjuning i keramičku obradu kantni u što češćim intervalima, tako ćete ne samo produžiti vijek skija, već ćete od njih uvijek dobijati najveće performanse. Obrada bočnih kantni keramičkim diskovima je bez premca, ali su mašine koje vrše taj servis veoma skupe, a i
rad na njima zahtijeva stručnu obuku i veliko umijeće,tako da je prava rijetkost naći adekvatan servis kod nas, koji je u mogućnosti da ponudi navedenu vrstu usluge, te da Vam skije nakon takvog servisa omoguće vrhunski performans.
Tempo je za sada prvi i jedini ski servis u Crnoj Gori koji posjeduje potpuno nove mašine italijanskog brenda RoffB, koje su projektovane za obradu bočnih kantni keramičkim kamenovima i tjuning baznog dijela kantni. Ovaj tip servisa je namijenjen dobrim i iskusnim skijašima,
koji posjeduju dobru tehniku i fizičku kondiciju i koji žele da iz svojih skija izvuku maksimum. Garantujemo Vam da će nakon ove vrste servisne usluge koja bude izvršena na Vašim skijama, skijanje biti mnogo lakše, linearnije, zabavnije i brže, kao i da će Vam pomisao na vožnju skija kojima nije urađen precizan i tačan tjunung – biti pa skoro besmislena.

Donesite skije kod nas, pa ćete se uvjeriti u sve gorenavedeno! Garantujemo Vam potpuno oduševljenje i to na prvoj vožnji!

2 thoughts on “Ski Tunning i keramička obrada kantni

 1. Bogdan Petrović kaže:

  Upravo me ovo zanimalo. Kupio sam nove skije i razmišljam da li da ih vozim par dana na fabrički naoštrene kantne i voskiranu bazu ili da uradim fini tjuning pa na snijeg i naravno gdje mogu to da uradim. Skijam dugo i odlično, skija je HEAD eSL 23/24, tako da tražim da ih neko profesionalno uradi. Razmišljam da li da kantne ostavim na fabričkom uglu ili da ih odmah uradim na 87°? Šta vi na ovo sve kažete.
  Pozdrav
  Bogdan

  1. tempobike kaže:

   Poštovanje,
   zahvaljujemo na kontaktu i upitu. Vrlo je moguće da je proizvođač na novom modelu skija već uradio fabrički tjuning. Ne pratimo Head brend, jer ne vršimo distribuciju istog, ali znajući da je kod Volkl i Elan takva situacija kod naprednih modela, pretpostavljamo da je i kod Head takav slučaj. Kako god, preporučili bi smo Vam skijanje na fabričkom setup-u (obzirom da su skije nove) nekih 7-10 dana (u zavisnosti od uslova na stazi), a onda da se uradi servis oštrenja i tjuninga, po dogovoru sa servisom. Što se voska tiče, ni jedan proizvođač fabrički ne voskira skije, tako da ako ste kupili nove skije, a niko nije radio naknadno voskiranje, svakako je preporuka da to uradite neposredno prije starta sezone. Što se tiče servisnih usluga na skijama, možete ih donijeti u naš servis i biti bezbrižni, jer u našem servisu radi veoma stručan i obučen kadar, na mašinama najnovije generacije.
   Pozdrav,
   Tempo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *